Mijn applicatie: uitwerking van het idee

Op basis van de vergelijkende studie van bestaande applicaties en de enquête die werd beantwoord door meer dan 65 triatleten, zal ik een idee uitwerken voor mijn eigen applicatie.

Eerst en vooral bleek uit de enquête dat triatleten zelden gebruik maken van de smartphone tijdens het beoefenen van een activiteit. Het lijkt daarom niet nuttig om een smartphone-applicatie te maken die de triatleet bijstaat tijdens de trainingen. Een beter idee is een applicatie die zowel voor als na de training kan gebruikt worden. Omdat de smartphone weinig wordt gebruikt, kies ik ervoor om een web-applicatie te ontwikkelen. Omdat hiervoor enkel een browser vereist is, kunnen meer triatleten bereikt worden. Er bestaat ook de mogelijkheid om de web-applicatie te koppelen aan een mobiele applicatie, maar de focus zal eerst op de web-applicatie gelegd worden.

Een andere vaststelling is dat triatleten heel vaak gebruik maken van een sportschema voor hun trainingen. Daarnaast staat het moment waarop ze een bepaalde sport zullen uitoefenen vaak op voorhand vast. Daarom zal de applicatie de gebruiker de mogelijkheid bieden om een persoonlijke planning van trainingen op te stellen en alle bijhorende schema’s bij een training op te slaan.

Het Idee
Het betreft een web-applicatie die specifiek gericht is op triatleten. Zij zijn vooral geïnteresseerd in drie sporten: lopen, fietsen en zwemmen. Triatleten dienen over een persoonlijke account te beschikken om de applicatie te gebruiken. Deze persoonlijke account kan binnen de applicatie worden aangemaakt, of er kan gebruik gemaakt worden van het inloggen via Facebook.

Plannen en loggen
Een account op de web-applicatie biedt triatleten de mogelijkheid om persoonlijke planningen op te stellen. Een persoonlijke planning houdt in wanneer ze welke sport zullen beoefenen en hoe elke training er uit ziet. Indien een activiteit werd afgelegd, kan de triatleet de resultaten van deze activiteit ingeven in de web-applicatie. Bij het opslaan van activiteiten zullen heel wat eigenschappen worden aangeboden die kunnen worden ingevuld. Deze zijn echter niet verplicht, zodat gebruikers enkel de eigenschappen invullen die ze willen bijhouden. Indien er geen mogelijkheid is om een bepaalde eigenschap in te geven, kan de gebruiker dit toevoegen in een eigen notitie bij de activiteit.

Omdat triatleten vaak gebruik maken van sporthorloges van merken zoals Garmin en Polar, kan het ook handig zijn om het importeren van deze bestanden in mijn eigen applicatie te voorzien. Daarnaast blijkt Strava Ride een applicatie te zijn die regelmatig wordt gebruikt. Daarom is het gebruik maken van de API van deze applicatie ook een mogelijkheid. Op die manier wordt het manueel opslaan van activiteiten in kleine mate geautomatiseerd.

Dashboard
De web-applicatie zal bestaan uit een groot dashboard waarop de verschillende elementen uit de applicatie zullen worden geïntegreerd. Het bevat allerhande nuttige informatie over hun planning en een samenvatting van de resultaten van hun activiteiten. Hoeveel werd er die week al getraind in elke sport? Welk deel van de vooropgestelde planning is reeds afgewerkt? Hoeveel calorieën werden er verbrand? Hoeveel baantjes werden er al gezwommen? Zit ik op schema? Wat is de beste prestatie? Wat was het beste eindresultaat in een wedstrijd? Welke routes loop en fiets ik het meest? Dit kan worden weergegeven d.m.v. een heatmap. Dit soort kaarten werd al eerder gebruikt door de Strava Ride applicatie.

Persoonlijke eigenschappen
Uit de enquête bleek dat sommige triatleten hun (wekelijks) gewicht bijhouden, het aantal uren slaap per dag, de ochtendpols en vermoeidheidsgevoel. Deze factoren hebben ongetwijfeld invloed op de prestaties van de triatleet. Daarom zullen deze eigenschappen worden opgevraagd in de applicatie en weergegeven op het dashboard. De gebruiker moet dan wel zelf deze waarden opmeten en handmatig in de applicatie invoeren. Door deze eigenschappen te vergelijken met de prestaties, kunnen de gebruikers misschien tot nieuwe inzichten komen. Een voorbeeld zou hiervan kunnen zijn hoe lang het nodig is om te recupereren van een inspanning en wat soort training het meest aangewezen is. Dit kan afgeleid worden uit de ochtendpols en het vermoeidheidsgevoel.

Doelen en badges
Naast de planning kunnen er ook doelen worden vooropgesteld, bijvoorbeeld onder een bepaalde tijd lopen of het bereiken van een bepaald aantal trainingsuren in een week. De progressie van deze doelen zal op het dashboard worden weergegeven, waardoor de triatleten een indicatie krijgen of ze al dan niet hun doelen halen.

Gebruikers kunnen dus eigen doelen definiëren, maar daarnaast zullen er ook algemene uitdagingen door de applicatie zelf beschikbaar worden gesteld. Deze uitdagingen worden op een speelse manier voorgesteld zoals in de Record My Swim applicatie. Hierbij kunnen afstanden worden gerelateerd aan gekende zaken zoals natuurfenomenen. Een voorbeeld van een dergelijke uitdaging is het zwemmen van de hoogte van de Mount Everest. Indien deze uitdaging succesvol werd afgewerkt, dan krijgt die persoon een badge van de Mount Everest.

Daarnaast zullen ook de uitdagingen die door de Strava Ride applicatie werden aangeboden, worden geïntegreerd in mijn eigen applicatie. Een voorbeeld van zulke uitdaging is om op een maand tijd een zo groot mogelijke afstand te lopen. Een ander voorbeeld is om een zo groot mogelijke afstand af te leggen in de drie sporten samen. Doordat elke gebruiker over een persoonlijke account beschikt kan er een rangschikking worden bijgehouden van de gebruikers in de applicatie. Winnaars van de wedstrijd kunnen opnieuw beloond worden met bijvoorbeeld een virtuele beker.

Vergelijken
Een ander belangrijk aspect van de applicatie is het vergelijken van de resultaten van verschillende activiteiten. Deze vergelijking kan over verschillende tijdsperioden heen gaan. Op die manier zou het voor de triatleet mogelijk moeten zijn om na te gaan of hij/zij vooruitgang boekt. Stijgt het niveau van de resultaten? Zijn mijn resultaten beter dan op hetzelfde moment van vorig jaar?

Een mogelijke toevoeging is gebruikers de mogelijkheid geven om zichzelf te vergelijken met het gemiddelde van alle gebruikers van de applicatie. Doe ik beter dan de gemiddelde triatleet? Door gegevens te anonimiseren, wordt de privacy van de gebruikers niet geschonden.

Ook van de persoonlijke eigenschappen moet een vooruitgang worden getoond. Neemt de ochtendpols af? Is er een lange periode van vermoeidheid? Het kan handig zijn om verschillende perioden met elkaar te vergelijken, bijvoorbeeld het vergelijken van het aantal trainingsuren in de verschillende maanden.

Daarnaast moet het mogelijk zijn dat triatleten hun trainingen kunnen opdelen in verschillende categorieën. Op die manier kunnen wedstrijden en trainingen met elkaar vergeleken worden. Zo kan de triatleet nagaan of hij/zij niet alleen vooruitgang boekt op basis van trainingen, maar ook in wedstrijden. Triatleten kunnen ook bekijken welk soort training ze al hebben afgewerkt, bijvoorbeeld duurloop- of uitlooptrainingen.

Het integreren van testen die de triatleet inzicht verwerft over zijn/haar conditie is een mogelijke uitbreiding. Het is echter niet makkelijk om dit toe te voegen, omdat mijn kennis over dit soort zaken niet voldoende is.

Mindmap
Bovenstaand idee werd nog eens samengevat in een mindmap. Hierop worden de belangrijkste aspecten van de applicatie aangeduid.

mindmap

Advertenties

3 gedachtes over “Mijn applicatie: uitwerking van het idee

  1. Pingback: Papieren prototype #0 | Quantified Self

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s