Vergelijkende studie: besluit

screen-shot-2013-10-16-at-18-53-56

Het is nu tijd om de voorbije analyses van de applicaties naast elkaar te leggen en te kijken welke concepten gemeenschappelijk zijn en hoe applicaties zich onderscheiden van elkaar. Bepaalde aanwezige concepten of concepten die ontbreken, kunnen worden geïntegreerd in mijn eigen applicatie.

Welke sporten
Eerst en vooral focust geen van de applicaties zich volledig op triatlon. Er zijn applicaties die zich richten op één sportdiscipline en er zijn andere applicaties die naast alle disciplines van triatlon ook nog andere sporten aanbieden (zoals klimmen, roeien, etc.). Mijn applicatie zal zich enkel en alleen richten op triatlon. Hiermee hoop ik veel triatleten te kunnen aanzetten om mijn applicatie te gebruiken.

Eigenschappen loggen
Er zijn een aantal eigenschappen die in bijna elke applicatie kunnen worden opgeslagen bij een loop- of fietsactiviteit:

 • totale duur
 • totale afstand
 • gemiddelde snelheid
 • aantal calorieën verbrand
 • afgelegde route

Deze eigenschappen zijn de typische eigenschappen die ook worden getoond op een dashboard. Andere nuttige eigenschappen om bij een loop- of fietsactiviteit  op te slaan zijn:

 • doel van de activiteit (Polar Beat): gaat het om recuperatietraining, uithouding?
 • hartslaggegevens (Polar Beat, RunKeeper, Strava Ride)
 • het gevoel na de training (Polar Beat): kan gebruikt worden om conditie te meten.
 • verbrande vetpercentage (Polar Beat)
 • aantal hoogtemeters (Strava Ride)
 • vermogen bij het fietsen (Strava Ride)
 • het weer (SBR-Speeds): beïnvloedt het weer de prestaties van een atleet? Loopt een atleet beter wanneer het regent?

Record My Swim geeft ook enkele nuttige eigenschappen om van een zwemactiviteit bij te houden:

 • welk soort slag
 • totaal aantal lengtes + de lengte van het zwembad

Dashboards
Omdat de grafieken beter leesbaar zijn op een groter scherm (in tegenstelling tot een scherm van een smartphone), maken Polar Beat, RunKeeper en Strava Ride gebruik van een bijbehorende website. Hierop is een grotere versie van het dashboard beschikbaar. Omdat er meer ruimte is om resultaten te visualiseren, zijn deze visualisaties beter leesbaar. Dit is een goed idee om ook in de eigen applicatie te integreren.

Polar Beat biedt een wekelijkse samenvatting van de activiteiten. Maandelijkse samenvattingen worden getoond door RunKeeper en Strava Ride. Enkel via RunKeeper kunnen gebruikers verschillende activiteiten met elkaar vergelijken. Maar verschillende weken, maanden en zelfs jaren kunnen niet met elkaar vergeleken worden. Het vergelijken van de prestaties over een tijdsperiode is een concept dat niet wordt aangeboden. Dit kan echter wel nuttig zijn voor de atleet om de vooruitgang te bekijken.

Daarnaast geven ook alle applicaties de beste prestatie die de gebruiker ooit heeft afgelegd.

Doelen vooropstellen
Enkel RunKeeper en Strava Ride geven gebruikers de mogelijkheid om zelf doelen te definiëren, zoals een bepaalde afstand lopen in de week. Andere applicaties bieden enkel algemene doelen aan, waaraan de gebruiker weinig kan aanpassen. Het opstellen van een persoonlijk doel voor een individu zal mogelijk zijn in de eigen applicatie. Elke atleet heeft namelijk andere doelen en moet de mogelijkheid hebben om deze na te streven.

Strava Ride gebruikt ook algemene doelen die door alle gebruikers aangegaan kunnen worden, bv. fiets zoveel mogelijk in de huidige maand. Er wordt een rangschikking opgesteld van alle gebruikers die deelnemen aan deze uitdaging.

Geen van deze applicaties biedt de mogelijkheid om activiteiten in te plannen zoals de gebruiker het zelf voor ogen heeft. Het is wel mogelijk om een trainingsschema te gebruiken dat door de applicatie wordt aangeboden (Start 2 Run, RunKeeper), maar niet om een eigen trainingsschema in te geven. Gebruikers kunnen hun activiteiten en eigen schema’s dus niet inplannen in dergelijke applicaties.

Onderscheiden van wedstrijd en trainingen
Het onderscheid tussen wedstrijden en trainingen wordt enkel door SBR-Speeds en Record My Swim gemaakt. Het kan echter zeer nuttig zijn om als atleet verschillende uitslagen van wedstrijden met elkaar te vergelijken. Daarnaast geeft SBR-Speeds de gebruiker de vrijheid om eigen categorieën te definiëren waarin verschillende activiteiten kunnen worden onderverdeeld. Zo kan elke gebruiker zijn/haar eigen structuur hanteren. Het moet dan ook mogelijk zijn om activiteiten uit verschillende categorieën met elkaar te vergelijken.

Om de uitslag van een wedstrijd op te slaan in Record My Swim, kan de gebruiker kiezen uit een lijst van gekende wedstrijdafstanden in het zwemmen. Iets gelijkaardig kan worden gedaan voor triatlonwedstrijden. Op die manier kan het manueel opslaan van wedstrijden sneller en zonder fouten verlopen.

Gamification
Gamification kwam enkel in Strava Ride uitgebreid aan bod. Hier werd gebruik gemaakt van badges. Deze werden bijvoorbeeld uitgereikt wanneer een atleet de beste tijd voor een segment neerzette. Doordat segmenten door elke atleet gereden kunnen worden, ontstaat er een soort van competitie tussen de gebruikers van de applicatie. Start 2 Run beloont de atleet met punten bij het afleggen van een activiteit uit een trainingsschema.

Record My Swim gebruikt gamification door het aanbieden van algemene doelen die voor elke gebruiker hetzelfde zijn. Deze doelen worden gespiegeld aan een natuurfenomeen, bv. de hoogte van de Mount Everest zwemmen. Als een gebruiker dit doel haalt, dan krijgt hij/zij de badge van de Mount Everest. Het is nuttig te onderzoeken of deze doelen meer motivatie bieden om ze te bereiken.

Persoonlijke adviezen
Enkel Polar Beat en Strava Ride gebruiken de eigenschappen van het lichaam van de gebruiker om persoonlijke inzichten bloot te leggen. Polar Beat biedt een fitness test aan die een indicatie geeft van de conditie van de atleet (VO2Max). In combinatie met een snelheidsmeter wordt er ook een running index toegekend aan de atleet. Deze index geeft een indicatie van de huidige maximale capaciteit van de gebruiker. Strava Ride geeft een suffer score aan elke activiteit van de gebruiker. Dit geeft een indicatie van hoe hard de gebruiker heeft getraind en of hij/zij nog harder kan trainen. Daarnaast geeft Strava Ride ook informatie over de huidige fitheid en vermoeidheid.

Deze technieken geven feedback op de toestand van de gebruiker. Aan de hand van deze resultaten kunnen atleten gepaste acties ondernemen om bv. te pieken naar een wedstrijd.

Persoonlijke account
Alle applicaties maken gebruik van een persoonlijke account binnen de applicatie. De meeste applicaties bieden ook de mogelijkheid om in te loggen via Facebook (4 van de 6 applicaties).

Vriendenaspect
Alle applicaties voorzien de mogelijkheid om activiteiten te delen via sociale media. Daarnaast is het enkel in RunKeeper en Strava Ride mogelijk om vrienden toe te voegen binnen de applicatie. Vrienden kunnen elkaars activiteiten bekijken in beide applicaties. RunKeeper geeft een rangschikking op basis van het aantal activiteiten er die maand werden afgelegd. Strava Ride biedt vrienden de mogelijkheid om elkaar uit te dagen een bepaald doel te behalen. Verhoogt deze competitie het aantal afgelegde activiteiten? Dit is een vraag die eventueel verder onderzocht kan worden.

Daarnaast kunnen gebruikers lid worden van een club in Strava Ride. Binnen de club heerst er ook een competitie. Deze competitie is niet mogelijk tussen verschillende clubs. Dit is nochtans een interessante toevoeging.

Tenslotte biedt Strava Ride de mogelijkheid om heatmaps te genereren van de afgelegde routes. Indien vrienden elkaars heatmaps bestuderen, kunnen ze misschien ook eens elkaars populaire routes afleggen.

Importeren en exporteren
Enkel Strava Ride geeft de mogelijkheid om zowel te importeren als te exporteren. In andere applicaties is ofwel importeren ofwel exporteren van toepassing (of geen van beide). .GPX-bestanden worden vaak gebruikt om routes in te laden of op te slaan. Ook .CSV-bestanden en .TCX-bestanden worden gebruikt om de resultaten te exporteren.

API
Zowel RunKeeper als Strava Ride bieden een API aan die andere ontwikkelaars kunnen gebruiken om de data die door deze applicaties werd verzameld, te gebruiken in eigen applicaties. Omdat beide applicaties populair zijn, kan het misschien nuttig zijn om van deze API gebruik te maken. Op die manier kunnen gebruikers van deze applicatie hun activiteiten makkelijk terugvinden in mijn eigen applicatie, zonder dit volledig manueel te moeten ingeven.

Enquête
Momenteel loopt er een enquête die meer inzicht probeert te geven in mijn doelpubliek, namelijk triatleten. Hieruit hoop ik ook een idee te krijgen aan wat de triatleet echt nood heeft en op welke manier ze trainen. Hebben ze vaste dagen waarop ze een bepaalde sport doen, of gebeurt de keuze van welke sport er beoefend zal worden op het tijdsstip zelf? Deze resultaten kunnen gecombineerd worden met de resultaten van de vergelijkende studie om tot een idee te komen voor mijn eigen applicatie.

Momenteel zijn er al meer dan 50 reacties op de vragenlijst. Binnenkort maak ik een analyse van de antwoorden. Wordt vervolgd…

Advertenties

2 gedachtes over “Vergelijkende studie: besluit

 1. Ik vind het gebruik van gamification in Record My Swim wel interessant. Het is een heel andere manier om een prestatie voor te stellen, maar toch geeft het de gebruiker motivatie door de doelen op een heel andere manier voor te stellen.

 2. Ik vind de samenvatting mooi en duidelijk zo puntje per puntje. Ik krijg wel het gevoel dat strava van alle applicaties het meest aanbiedt. Maar ik vroeg mij nu af, heb jij na deze analyse een bepaalde voorkeur voor een applicatie? De meeste mensen zullen gewoon een applicatie kiezen die een goede review krijgt, maar die goede review komt meestal van mensen die geen andere applicatie hebben uitgeprobeerd (of mss 1 of 2). Ik neem aan dat de vergelijking met andere applicaties het beeld dat je hebt over 1 applicatie kan veranderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s