Vergelijking #4: RunKeeper

Waarom deze applicatie?
RunKeeper is een heel bekende applicatie die door heel wat personen (rond de 23 miljoen, http://www.businessinsider.com/runkeeper-partners-with-myfitnesspal-2013-6) wordt gebruikt over de hele wereld. De applicatie biedt de mogelijkheid om een heel vriendennetwerk op te starten en resultaten met elkaar te delen. Vele externe toestellen en applicaties, zoals de Jawbone Up, zijn compatibel met de RunKeeper applicatie. Hierbij kunnen resultaten automatisch worden ingeladen in RunKeeper. Deze analyse betreft de gratis versie van RunKeeper.

1) Welke sporten
Lopen, fietsen, zwemmen en andere sporten. Het gaat hier enkel over outdoor-zwemmen waarbij de GPS kan worden gebruikt om de route te tracken.

2) Welke informatie kan er gelogd worden
Voor alle sporten kan er de volgende data voor elke activiteit worden bijgehouden:

 • totale afstand
 • totale duur
 • gemiddelde snelheid (km/u)
 • gemiddelde tijd per km
 • totaal aantal calorieën verbrand
 • de route die werd afgelegd
 • gemiddelde hartslag
 • indoor/outdoor: als de activiteit indoor plaatsvond, dan kan de gebruiker een fitnesstoestel kiezen waarop hij heeft getraind.
 • eigen notities
 • foto’s
 • vrienden waarmee de activiteit werd afgelegd

Daarnaast is er ook de mogelijkheid om andere apparaten te gebruiken met RunKeeper. Een voorbeeld hiervan is de hartslagmeter. Deze meter communiceert met de applicatie tijdens de activiteit. RunKeeper verzamelt deze informatie om achteraf te visualiseren.

3) Automatische of manuele tracking
RunKeeper biedt zowel automatische- als manuele tracking aan. De eerste zes bovengenoemde eigenschappen worden automatisch opgeslagen door de applicatie. Voor het bepalen van de route wordt gebruik gemaakt van de GPS-ontvanger in de smartphone. De andere eigenschappen kunnen manueel worden toegevoegd aan de activiteit.

Daarnaast is het ook mogelijk om alle eigenschappen van de activiteit manueel in te geven. Het enige nadeel van deze methode is dat de er geen mogelijkheid is om de route op een kaart uit te tekenen (tenzij het gaat over een opgeslagen route).

4) Dashboard met statistieken aanwezig
De profielpagina bevat een gelijkenis tussen de activiteiten tijdens de huidige maand en de vorige maand (dit kan ook getoond worden voor de huidige week en de vorige week). Hierop worden de volgende statistieken vergeleken: totaal aantal km afgelegd, gemiddelde tijd per km, totaal aantal activiteiten, totaal aantal calorieën verbrand, totaal aantal hoogtemeters, totale duur. Deze informatie kan ook geraadpleegd worden per individuele sport.

Vanuit de profielpagina kan de gebruiker alle activiteiten raadplegen die hij/zij ooit heeft afgewerkt. Per activiteit worden alle opgeslagen eigenschappen getoond. Voor elke activiteit worden zijn er twee visualisaties via de applicatie beschikbaar: het verloop van de gemiddelde tijd per km en het verloop van de hoogtemeters doorheen het traject. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om activiteiten met elkaar visueel te vergelijken. Deze visualisaties zijn ook beschikbaar via de website http://runkeeper.com/.

Voor elke sport kan de gebruiker zijn/haar persoonlijke records bekijken, alsook het totaal aantal km dat de persoon heeft afgelegd met RunKeeper. Daarnaast kan er ook een histogram geraadpleegd worden omtrent het aantal activiteiten die tijdens de huidige week werden gepresteerd.

5) Doelen vooropstellen
Deze applicatie biedt vier doelstellingen die de gebruiker kan maken. Deze doelstelling kent steeds periode waarin deze moet behaald worden. De vier doelstellingen zijn:

 • Langste afstand: hierbij kan de persoon een aantal km opgeven die hij/zij tijdens één activiteit wil afleggen.
 • Gewicht verliezen: de persoon geeft zijn huidige gewicht in en het te bereiken gewicht. Het is de bedoeling dat de persoon dan ook dagelijks zijn gewicht opslaat in de applicatie.
 • Wedstrijd afleggen: de gebruiker geeft aan wanneer de wedstrijd plaats zal vinden. Op die dag gaat RunKeeper na of de afstand van de race weldegelijk werd afgelegd.
 • Totale afstand: een doel waarbij de persoon een afstand vooropstelt die hij/zij wil afleggen. De afstand kan gespreid worden over verschillende activiteiten en dient niet in één activiteit te moeten worden afgelegd.

Het is ook mogelijk om een trainingsplanning te krijgen via RunKeeper. Elke planning heeft een specifiek doel als eindresultaat: een wedstrijd afleggen, leren lopen (zoals de Start 2 Run applicatie), fit worden en gewicht verliezen. De gebruiker kiest een datum waarop het schema zal worden gestart. Daarna wordt een mooi overzicht getoond wanneer elke activiteit moet worden uitgevoerd. Bij elke rustdag wordt een algemene tip gegeven die de recuperatie bevordert.

Indien de gebruiker een doel vooropstelt met een specifieke datum, bv. de activiteit in een trainingsplanning, dan zal RunKeeper een notificatie naar de gebruiker sturen. Dit heeft als bedoeling om de gebruiker te verwittigen dat hij/zij die dag een activiteit moet uitvoeren.

6) Onderscheid wedstrijd en training
Elke activiteit behoort tot dezelfde categorie en het is niet mogelijk om zelf categorieën te definiëren. Het is wel mogelijk om dit te vermelden bij de notities van een activiteit. Activiteiten kunnen dus niet vergeleken worden per categorie.

7) Gamification-elementen
Het vooropstellen van een doel kan als gamification-element beschouwd worden. Hierbij wordt de gebruiker uitgedaagd om het doel te behalen. Indien er een doel verwezenlijkt wordt, dan komt dit in de lijst van de door de gebruiker behaalde doelen.

8) Persoonlijke adviezen a.d.h.v. resultaten
Buiten het aanbieden van een algemeen trainingsschema geeft RunKeeper weinig advies. Persoonlijke adviezen worden overgelaten aan de gebruiker zelf door het analyseren van de resultaten.

9) Persoonlijke account (Login vereist)
Bij het opstarten van de applicatie dient de gebruiker eerst in te loggen. Dit kan via een persoonlijke account van RunKeeper. Een alternatief is het inloggen via Facebook.

10) Vriendenaspect
RunKeeper biedt de mogelijkheid om een heel vriendennetwerk op te bouwen. De gebruiker kan nieuwe vrienden toevoegen en hun profielpagina bekijken. Iedereen kiest er zelf voor welke informatie hij/zij wil delen met vrienden. Het is ook mogelijk om samen een activiteit uit te voeren. Zo kan de gebruiker bij een activiteit aangeven met welke vrienden hij/zij de activiteit heeft afgelegd. Tijdens elke maand wordt een rangschikking bijgehouden op basis van het aantal afgelegde activiteiten.

Elke activiteit of doel kan ook gedeeld worden via Facebook of Twitter.

11) Importeren/exporteren van data
RunKeeper is een applicatie die heel veel wordt betrokken bij andere applicaties. Zo zijn er applicaties die de mogelijkheid bieden om resultaten te transfereren naar RunKeeper. Een voorbeeld hiervan is de Wahoo Fitness applicatie die de verzamelde data kan transfereren naar RunKeeper.

Het importeren van data via de RunKeeper applicatie zelf, blijft beperkt tot het toevoegen van een route aan een activiteit. Deze optie is echter enkel mogelijk via de website en niet vanuit de mobiele applicatie zelf. Het importeren kan door gebruik te maken van een .GPX-bestand of een .TCX-bestand. Het is ook mogelijk om routes van op een Garmin toestel te importeren.

RunKeeper biedt ook de mogelijkheid om data te exporteren. Hiervoor wordt er gebruik gemaakt van .GPX-bestanden of .CSV-bestanden.

12) Compatibel met welke toestellen
Smartphone en tablet.

13) Platform
iOS en Android.

14) Populariteit
Screen Shot 2013-10-14 at 17.30.19

15) Prijs (in euro)
gratis

Opmerkingen:

 • RunKeeper maakt ook gebruik van een stem die de gebruiker informatie meedeelt tijdens de activiteit. Meer bepaald: informatie over de tijd, de afstand, de snelheid en de hartslag. Hierbij wordt ook de huidige hartslag vernoemd. Merk op dat dit niet mogelijk was bij de Polar Beat applicatie.
 • Het is mogelijk om routes op te slaan en deze opnieuw te gebruiken in een andere activiteit.
 • De applicatie biedt ook de mogelijkheid om het gewicht van de gebruiker te tracken. Elke dag kan de persoon zijn/haar gewicht ingeven en nagaan hoe het verandert in de tijd.
 • Afspeellijsten van muziek kunnen worden ingesteld, zodat ze tijdens de activiteit worden afgespeeld.

Nuttige zaken voor eigen applicatie:

 • Het vriendenaspect is heel belangrijk om mensen te motiveren om meer te bewegen (zie puntje 10 bij de vergelijkingscriteria). Het is dus nuttig om dit in overweging te nemen voor de eigen applicatie.
 • De verschillende doelen die voorop kunnen gesteld worden lijken de gebruikers te motiveren om te bewegen. Hier is ruimte voor verder onderzoek.
 • De stem die nuttige informatie geeft tijdens de training (zoals in de Polar Beat applicatie en in de Start 2 Run applicatie). Hier valt op te merken dat de gebruiker zelf kan kiezen welke informatie hij/zij te horen wil krijgen tijdens de activiteit. Er is ook de mogelijkheid om de huidige hartslag te laten melden.
 • Het onderling vergelijken van verschillende activiteiten. Dit kan eventueel nieuwe inzichten geven aan de gebruiker.

Schermen uit de applicatie:

Screen Shot 2013-10-14 at 17.31.25 Screen Shot 2013-10-14 at 17.31.36 Screen Shot 2013-10-14 at 17.31.45 Screen Shot 2013-10-14 at 17.31.56 Screen Shot 2013-10-14 at 17.32.05 Screen Shot 2013-10-14 at 17.32.15

Overzicht:
Screen Shot 2013-10-14 at 17.39.32

Advertenties

2 gedachtes over “Vergelijking #4: RunKeeper

 1. Hey, runkeeper deed mij denken aan strava, iets dat ik soms met een paar vrienden gebruik. Misschien is dat ook de moeite waard om naar te kijken. Wel wordt strava geloof ik iets meer gebruikt door fietsers dan lopers. Ook spelen zij meer in op het element van de gamification dan wel de coaching. Misschien is het iets nuttig om te vermelden, misschien ook niet, dus dacht ik, ik zeg het even 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s