Vergelijking #2: Swim-Bike-Run Speeds

Waarom deze applicatie?
Een eerste blik op de applicatie geeft de indruk dat de applicatie een heel groot aantal invoermogelijkheden biedt die van een activiteit kunnen worden opgeslagen. Daarnaast biedt het ook visualisaties van de activiteiten.

1) Welke sporten
Zwemmen, fietsen, lopen en nog een aantal andere sporten zoals roeien, klimmen, etc. Het is ook mogelijk om zelf een sport te definiëren, maar de applicatie is vooral bedoeld voor de drie sporten uit triatlon.

2) Welke informatie kan er gelogd worden
Er zijn veel eigenschappen die kunnen worden ingegeven bij elke activiteit. Welke eigenschappen kunnen worden getracked blijft voor elke sport gelijk.

 • Welke soort activiteit: wedstrijd, training, etc. De gebruiker kan ook zelf een type definiëren en gebruiken.
 • Begintijd en eindtijd of totale tijd
 • Totale afstand
 • Aan de hand van de twee vorige cijfers berekent de applicatie zelf de gemiddelde snelheid en de gemiddelde duur per km of per 25m (afhankelijk van de sport).
 • Door het ingeven van het gewicht en hartslag berekent de applicatie de verbrande calorieën tijdens de activiteit.
 • De locatie van de activiteit. Deze kan automatisch worden gevonden door het gebruik van de ingebouwde GPS.
 • Het weer tijdens de activiteit. Dit kan ook automatisch opgezocht worden door de applicatie op basis van de locatie.
 • Eigen notities: hierin kan de gebruiker vermelden wat hij/zij zelf belangrijk vindt.

3) Automatische of manuele tracking
Het tracken van een activiteit verloopt manueel. De gebruiker kan op elk moment een nieuwe activiteit toevoegen door de bovenstaande eigenschappen in te vullen. Hierbij wordt de gebruiker geholpen door de applicatie omdat er automatisch andere gegevens worden berekend op basis van eerder ingevulde gegevens. Op die manier is er toch een klein beetje automatische tracking.

4) Dashboard met statistieken aanwezig
De applicatie biedt een overzicht van alle activiteiten die werden uitgevoerd door de gebruiker. Per activiteit kunnen alle eigenschappen worden weergegeven zoals ze werden ingevuld.

Daarnaast geeft de applicatie een samenvatting van het totaal van alle activiteiten, alsook de beste prestatie en de gemiddelde prestatie. Er is hierbij de mogelijkheid om deze gegevens per sport te verkrijgen. Zo kan de gebruiker de beste zwemprestatie bekijken of de beste loopprestatie.

Gebruikers kunnen een grafiek van hun prestaties opvragen. Het gaat hier om een lijndiagram dat alle prestaties weergeeft. De gebruiker kan kiezen op basis van welke gegevens de grafiek wordt opgesteld, bv. verbrande calorieën, tijd, snelheid, etc. Hij/zij kan er ook voor kiezen om enkel prestaties van een bepaalde sport op het lijndiagram weer te geven. Het is enkel jammer dat de grafiek moeilijk leesbaar is en daardoor niet veel meerwaarde biedt.

5) Doelen vooropstellen
De applicatie biedt geen mogelijkheid om doelen voorop te stellen. Het heeft echter wel een ingebouwde kalender waarop alle activiteiten staan aangestipt. Gebruikers kunnen activiteiten in de toekomst aanduiden, maar ze krijgen geen enkele melding wanneer de activiteit uiteindelijk start of op een later tijdsstip om de resultaten in te geven.

6) Onderscheid wedstrijd en training
De gebruiker heeft de mogelijkheid om van een activiteit aan te geven of het om een wedstrijd of om een training gaat. De applicatie gebruikt ook dit onderscheid om de resultaten te rapporteren. Gebruikers kunnen er namelijk voor kiezen om enkel prestaties gerelateerd aan trainingen (of aan wedstrijden) te tonen.

7) Gamification-elementen
Deze applicatie maakt geen gebruik van gamification-elementen om gebruikers te motiveren te gaan bewegen.

8) Persoonlijke adviezen a.d.h.v. resultaten
Er wordt niets voorzien rond persoonlijke adviezen. Gebruikers dienen zelf de resultaten te analyseren om een gepaste actie te ondernemen.

9) Persoonlijke account (Login vereist)
Bij het opstarten van de applicatie wordt de gebruiker meteen gedwongen om een nieuw account aan te maken. Er is geen mogelijkheid om via andere platformen in te loggen.

10) Vriendenaspect
Het is niet mogelijk om vrienden toe te voegen in de applicatie. Elke activiteit kan echter wel gedeeld worden via Facebook, Twitter, email en sms.

11) Importeren/exporteren van data
De applicatie biedt de mogelijkheid om alle activiteiten te exporteren. Meer specifiek maakt de applicatie een samenvattend .csv-bestand dat kan worden verzonden via email. In dit bestand is alle data van de activiteiten terug te vinden. Het importeren van externe gegevens is echter niet mogelijk.

12) Compatibel met welke toestellen
De applicatie is ontworpen voor smartphone en tablet.

13) Platform
Deze applicatie draait enkel op iOS.

14) Populariteit
Screen Shot 2013-10-14 at 11.38.22

15) Prijs (in euro)
gratis

Opmerkingen:

 • Deze applicatie heeft een ruim aanbod op het vlak van functionaliteit. De nadelen van manuele tracking worden opgevangen door het automatisch berekenen van eigenschappen op basis van een eerder ingevulde gegevens. Dit verhoogt het gebruiksgemak bij uitsluitend manuele tracking.
 • Dit is een voorbeeld van een applicatie waarbij de gebruiker heel wat nuttige informatie kan opslaan van zijn/haar activiteiten. Maar het is ook een voorbeeld van een applicatie dat niets doet met deze data. De visualisaties van de resultaten zijn ondermaats, waardoor de gebruiker zijn/haar resultaten moeilijk kan analyseren.
 • Een pluspunt is dat de gebruiker de mogelijkheid krijgt om nieuwe types te definiëren, bv. welke activiteit: een wedstrijd, training, etc. Op die manier kan de gebruiker het logboek personaliseren naar eigen wensen.
 • De applicatie beschikt over een kalender waarop alle gepresteerde activiteiten worden aangestipt.

Nuttige zaken voor eigen applicatie:

 • De applicatie geeft de mogelijkheid om externe factoren van een training bij te houden, bv. het weer en eigen notities. Deze factoren kunnen gebruikt worden om te onderzoeken of ze invloed hebben op de prestaties van de gebruiker.
 • Indien de applicatie uitsluitend aan manuele tracking doet, dan zijn automatische berekeningen op basis van eerder ingevulde gegevens een goede manier om de manuele tracking te compenseren (dit verhoogt het gebruiksgemak).
 • Het exporteren van resultaten naar een .csv-bestand via email.
 • De mogelijkheid om eigen types te definiëren en om zo de verschillende activiteiten onder te verdelen in categorieën.

Schermen uit de applicatie:
Screen Shot 2013-10-14 at 11.40.13Screen Shot 2013-10-14 at 11.40.27Screen Shot 2013-10-14 at 11.40.35Screen Shot 2013-10-14 at 11.40.43

Overzicht:
Screen Shot 2013-10-14 at 11.43.49

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s