Vergelijking #1: Start 2 Run

Waarom deze applicatie?
De applicatie is zeer nieuw en werd in de media voorgesteld op 2 oktober 2013. Start 2 Run tracht sterk uit de hoek te komen op basis van gamification. Zo is er een puntensysteem geïntegreerd dat gebruikers moet motiveren om te bewegen. Daarnaast worden gebruikers tijdens de activiteit bijgestaan door presentatrice en het gezicht van Start 2 Run: Evy Gruyaert. Zij geeft nuttige informatie over de huidige prestatie en probeert de gebruikers verbaal te motiveren.

1) Welke sporten
Lopen

2) Welke informatie kan er gelogd worden
   Zwemmen
niet van toepassing

   Fietsen
niet van toepassing

   Lopen
Er worden vijf eigenschappen opgeslagen bij elke activiteit:

 • totale duur
 • totale afstand
 • gemiddelde snelheid
 • calorieën verbrand
 • de route die werd afgelegd

Het is niet mogelijk om andere eigenschappen te definiëren en op te slaan.

3) Automatische of manuele tracking
De activiteiten worden volledig automatisch getracked. Bovenstaande eigenschappen worden automatisch door de applicatie ingevuld. Er wordt gebruik gemaakt van het GPS-signaal om de totale afstand, de route en de gemiddelde snelheid te berekenen. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van het gewicht om de totale calorieën die je verbrandt te berekenen.

Het is achteraf echter niet mogelijk om gegevens van de activiteit aan te passen.

4) Dashboard met statistieken aanwezig
Wanneer de gebruiker naar de profielpagina gaat, krijgt hij/zij een heel klein dashboard te zien waarop de vijf opgeslagen eigenschappen worden weergegeven. Op deze pagina worden deze eigenschappen getoond voor het persoonlijke record van de gebruiker en voor het totaal van alle activiteiten.

Onder ‘Historiek’ wordt een overzicht gegeven van alle gepresteerde activiteiten. Voor elke activiteit worden opnieuw dezelfde vijf eigenschappen getoond.

Het is niet mogelijk om uitgebreidere statistieken van de activiteiten te bekijken. De statistieken blijven beperkt tot de vijf genoemde eigenschappen, waardoor de gebruiker zelf moet onderzoeken of hij/zij al dan niet vooruitgang boekt.

5) Doelen vooropstellen
De applicatie biedt verschillende loopschema’s aan waarvoor de gebruiker zich kan inschrijven. Op die manier kan de gebruiker het doel vooropstellen om een loopschema volledig te voltooien. Het is echter niet mogelijk om zelf gedefinieerd doel voorop te stellen: eigenhandig gemaakte schema’s kunnen niet worden opgesteld.

Indien de gebruiker zich inschrijft voor een trainingsschema, krijgt hij/zij een overzicht van de trainingen die elke week plaats moeten vinden. De gebruiker kiest zelf wanneer hij een training start. Er kan niet op voorhand worden ingepland wanneer de trainingen zullen doorgaan.

6) Onderscheid wedstrijd en training
De gebruiker kan de applicatie perfect gebruiken tijdens een loopwedstrijd, maar het is niet mogelijk om een activiteit een categorie toe te kennen, bv. een categorie training en een categorie wedstrijd.

7) Gamification-elementen
De applicatie beschikt over een puntensysteem, waarbij elke gebruiker punten kan verzamelen. Deze punten kunnen ingewisseld worden tegen nieuwe loopschema’s. Telkens wanneer de gebruiker een training uit een schema volledig afwerkt, wordt hij beloond met vier punten. De applicatie probeert op die manier de gebruiker aan te zetten om een trainingsschema tot het einde vol te houden.

Daarnaast kunnen er ook punten gekocht worden met geld. Zoals gezegd heeft de gebruiker een trainingsschema nodig om punten te kunnen verdienen. Maar omdat elk schema minstens 300 punten kost, is de gebruiker verplicht het eerste schema aan te kopen. Dit kan wel een drempel zijn voor toekomstige gebruikers. De gebruiker kan namelijk het eerste schema niet verdienen door enkel te gaan lopen.

Tijdens de activiteit wordt de gebruiker gemotiveerd door de stem van presentatrice Evy Gruyaert. Zij meldt de huidige stand van zaken tijdens de activiteit en geeft positieve commentaar. Ook indien een trainingssessie van 1 minuut wordt afgelegd, is Evy zeer positief. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van negatieve opmerkingen om de gebruiker de prikkelen.

8) Persoonlijke adviezen a.d.h.v. resultaten
De applicatie bevat een pagina ‘Tips’. Deze pagina omschrijft algemene tips die door iedereen geraadpleegd kunnen worden. Dit zijn geen persoonlijke tips a.d.h.v. de resultaten. Er zijn tips over verschillende onderwerpen: training, materiaal, blessures etc.

Door deel te nemen aan een trainingsschema krijgt elke gebruiker een training voorgeschoteld. Deze training is voor iedereen die hetzelfde schema volgt gelijk. De trainingen worden niet aangepast a.d.h.v. de persoonlijke resultaten of toestand van de gebruiker.

9) Persoonlijke account (Login vereist)
Wanneer de gebruiker voor de eerste maal de applicatie opstart, wordt er gevraagd naar een gebruikersnaam en wachtwoord. Hij/zij kan deze gegevens aanmaken door een persoonlijke account te creëren voor de applicatie zelf. Een tweede mogelijkheid is om in te loggen via Facebook.

10) Vriendenaspect
Het is niet mogelijk om binnen de applicatie een vriendennetwerk op te bouwen. Andere personen kunnen elkaars resultaten enkel bekijken wanneer de betreffende persoon zijn/haar activiteit deelt via Facebook of Twitter (deze functionaliteit is wel voorzien in de applicatie).

11) Importeren/exporteren van data
De applicatie biedt niet de mogelijkheid om het trainingsdagboek te exporteren of om externe trainingsdata te importeren.

12) Compatibel met welke toestellen
Importeren en exporteren is niet mogelijk.

13) Platform
De applicatie draait op iOS en Android.

14) Populariteit
Screen Shot 2013-10-14 at 10.47.28

15) Prijs (in euro)
gratis

Opmerkingen:

 • Het puntensysteem kan mensen aanzetten om meer te bewegen, maar er zijn nog geen resultaten beschikbaar die bewijzen of dit effectief het geval is. Dit kan verder onderzocht worden.
 • Er kan snel starten met een activiteit na het opstarten van de applicatie. Het eerste scherm geeft meteen een grote knop weer waarop de gebruiker kan duwen om een activiteit te starten.
 • Tijdens de activiteit geeft de applicatie op elk moment weer hoe snel de gebruiker loopt.
 • Atleten kunnen een afspeellijst van muziek selecteren die tijdens de activiteit zal worden afgespeeld. De muziek moet wel op de eigen telefoon staan. Welke impact dit heeft op de prestaties kan verder onderzocht worden.
 • Het is mogelijk om jouw hartslag in rust en jouw maximale hartslag in te stellen. De applicatie berekent dan verschillende hartslagzones en koppelt er een type training aan vast. Bijvoorbeeld: hartslagzone 137-147 is ideaal voor een hersteltraining. Verder moeten gebruikers zelf onthouden in welke zone ze zich bevinden tijdens de training. Hierover wordt geen informatie meegedeeld.
 • Er is geen mogelijkheid om de route op te slaan die je gelopen hebt.

Nuttige zaken voor eigen applicatie:

 • Het puntensysteem lijkt een manier waarop mensen gemotiveerd kunnen worden om te gaan lopen met de applicatie. Dit integreren in een eigen applicatie kan nuttig zijn om effectief na te gaan of er verandering is in het gedrag van de gebruikers.
 • Tijdens de activiteit worden bijgestaan door een personal coach kan ook motiverend zijn. Dit biedt ook de mogelijkheid om verder te onderzoeken.

Schermen uit de applicatie:

Screen Shot 2013-10-14 at 10.48.45

Screen Shot 2013-10-14 at 10.49.15Screen Shot 2013-10-14 at 10.49.25Screen Shot 2013-10-14 at 10.49.34

Overzicht:
Screen Shot 2013-10-14 at 10.56.44

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s